Bli sett!

Bli sett!


Veiledning icon
 Veiledning

Når synligheten på arbeidsplassen reduseres, øker risikoen for arbeidsulykker. Det er derfor vi hele tiden arbeider med å utvikle og forbedre det store sortimentet vårt av slitesterke synlighetsklær. Våre fluoriserende farger gjør deg mer synlig ved daggry, i skumringen og i løpet av dagen, samtidig som våre reflekterende materialer gjør det lettere å se deg i tåke og mørke. Det handler om å være synlig og trygg.

Synlighetskrav

Synlighetsklær omfattes av den internasjonale ISO-standarden EN ISO 20471. Den fastslår hvilke krav som stilles til plagg for å bli kvalifisert som synlighetsklær. Disse kravene er en kombinasjon av plaggets totale flate og fordelingen av fluoriserende og reflekterende materialer.

Standarden klassifiserer alt dette i tre forskjellige sikkerhetsklasser, hvor Klasse 3 har størst synlighet og Klasse 1 har lavest. Som du forstår, ligger det mye kunnskap og erfaring bak utviklingen av både disse standardene og de synlighetsklærne du trenger i arbeidet ditt. Så sørg alltid for at du bruker ISO-sertifiserte synlighetsklær.

Klassifisering av synlighetsklær

Hvilken sikkerhetsklasse synlighetsklær må ha på en arbeidsplass kan variere mellom ulike land, byer og til med mellom ulike arbeidssteder. Derfor har vi designet våre Klasse 1 og Klasse 2 synlighetsbukser og -overdeler slik at man kan kombinere dem og oppnå økt synlighet i Klasse 3. Å beregne de ulike klassene er imidlertid ikke bare enkel matematikk.

En tommelfingerregel er at Klasse 2 + Klasse 2 blir Klasse 3. Men alle regler har et unntak – en synlighetsbukse i en større størrelse kan være klassifisert i Klasse 2, mens den samme buksen i en mindre størrelse er plassert i Klasse 1. Hvis du er usikker når du skal velge klær, har vi en systematisk tabell som viser inndelingen i klasser av alle våre synlighetsklær i alle størrelser, og hvordan plaggene kan kombineres med hverandre.

Oransje gir god synlighet mot den hvite snøen

Hva er forskjellen mellom fluoriserende oransje og fluoriserende gul? Husk at alt handler om å øke synligheten. Det er som regel mye lettere å se noen som er kledd i et neongult plagg enn i et oransje plagg. Det er fordi gult har høyere luminans og oppfattes som lysere av det blotte øye. I et hvitt vinterlandskap er imidlertid oransje å foretrekke, på grunn av den sterke kontrasten – spesielt mot en hvit bakgrunn. Så i et lyst snølandskap er det bedre å kle seg i oransje, mens i de fleste andre tilfeller er det gult som gjelder.

Slik bruker du synlighetsklær

I tillegg til bestemmelser og tommelfingerregler er noen andre ting som er viktig å tenke på når du skal velge synlighetsklær.

  1. For maksimal synlighet bør du alltid ha glidelåsen helt igjen – det reduserer også risikoen for å sette seg fast i noe.

  2. Jo skitnere et synlighetsplagg blir, dess mindre effektiv blir det. Derfor bør du holde klærne rene og alltid følge plaggets vaskeanvisning.

  3. Ikke brett opp ermene eller buksebena, og ikke endre på de fluoriserende eller reflekterende delene av plagget. Det kan ha en negativ påvirkning på plaggets sikkerhetsklassifisering.

Vær synlig, vær trygg

Se vårt utvalg av synlighetsklær HER